Předcházet nádorovým onemocněním pomáhá ve Fakultní nemocnici Olomouc Ambulance preventivní onkologie

23. 5. 2019

Prevence je nejlepší léčba. Na této známé skutečnosti je založeno fungování Ambulance preventivní onkologie Fakultní nemocnice Olomouc. Ambulance, která je součástí Onkologické kliniky největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě, nabízí nadstandardní vyšetření, díky němuž je možné včas odhalit nádorové a přednádorové stavy a podstatně tak zvýšit šance na včasné zahájení léčby. Na onkologickou prevenci přitom poskytují příspěvek i některé zdravotní pojišťovny.

„Obecně platí, že včasná diagnostika závažných onemocnění může výrazně ovlivnit prognózu a také zvýšit úspěšnost zavedené terapie. A samozřejmě se to týká i našeho oboru,“ zdůrazňuje lékař Ambulance preventivní onkologie FN Olomouc a dlouholetý primář Onkologické kliniky MUDr. Vlastislav Šrámek, Ph.D., MBA.

Preventivní onkologická prohlídka zahrnuje podle jeho slov fyzikální vyšetření klinickým nebo radiačním onkologem se zaměřením na osobní a rodinnou anamnézu, které mohou pomoci v určení možných rizik týkajících se především nádorových onemocnění, ale i jiných závažných chorob. Součástí prohlídky je dále odběr krve s vyšetřením vybraných nádorových markerů z krevního vzorku, jež jsou navrženy na základě zjištěné anamnézy. A v neposlední řadě jsou součástí celého procesu také vyšetření stolice na skryté krvácení natočení klidového EKG, měření pulzu a krevního tlaku, rentgen plic, ultrazvuk břicha u všech, u mužů navíc varlat a u žen prsů. Celá prohlídka, která se provádí nalačno, trvá zhruba hodinu a půl.

„Pacienti jsou následně edukováni o dodržování zásad správné životosprávy a zdravé výživy. V rámci klinického vyšetření je seznamujeme s možnostmi provádění samovyšetření a zdůrazňujeme jim význam primární a sekundární prevence,“ doplňuje MUDr. Šrámek.

Vyšetření je nadstandardní placenou službou. Cena balíčku je stanovena v závislosti na provedených vyšetřeních a pohybuje od 5000 do 5500 korun. Do ambulance je možno se objednat telefonicky každou středu mezi 13. a 15. hodinou na čísle 588 443 590, případně prostřednictvím e-mailových adres vlastislav.sramek@fnol.cz a denisa.hanelova@fnol.cz. „Některé zdravotní pojišťovny nabízejí na onkologickou prevenci finanční příspěvek. Ten si musí pacient dohodnout sám se svou pojišťovnou,“ uzavírá MUDr. Vlastislav Šrámek, Ph.D., MBA.